Arrestanten Løslates - Skjulte kart i Monopol

Dette er en historie som for alltid vil få deg til å tenke annerledes på setningen "Arrestanten Løslates".

Mens antallet Britiske soldater i fangenskap økte under Andre Verdenskrig, "rekruterte" Britiske Secret Service en uvanlig "agent": Brettspillet Monopol.Den Tyske hær tillot humanitære organisasjoner å dele ut såkalte "care pakker" til krigsfanger. I disse pakkene ble Monopol distribuert, og spillet virket så harmløst at det ikke vekket mistanke. Det Tyskerne ikke visste var at det også inneholdt en topp hemmelig flukt-pakke for å hjelpe Britiske krigsfanger å rømme.

Secret Service samarbeidet med den Britiske produsenten av det populære spillet, og sammen inkluderte de skjulte gjenstander som kompass, små metall verktøy som f.eks. filer og viktigst av alt, et kart.

Kartet ble lagd av silke og var lett og skjule. Det ble brukt forskjellige kart avhengig av hvor spillene skulle distribueres. F.eks. hvis det var et punktum etter gaten "Mayfair" var spillet ment for Norge, og et punktum etter "Marylebone Station" så skulle det til Italia. Siden dette var en Britisk versjon av spillet, var gatene som ble brukt i den Amerikanske og originale versjonen, byttet ut med gatenavn fra London.Britiske flyvere som skulle ut på oppdrag ble etterhvert fortalt om opplegget, i tilfelle de skulle bli tatt til fange. De fikk beskjed om å se etter kart og gjenstander i Monopol som ble utdelt av humanitære organisasjoner. De ble fortalt at "spesial utgaven" av spillet hadde et rødt punktum på "Gratis parkering", for de fleste nordmenn kjent som "Trafikkfyr".

I følge Britiske historikere kan spillet ha medvirket til at mange tusen krigsfanger klarte å rømme.

Kilde: abcnews

Bookmark and Share

3 kommentarer:

 1. Ricky says

  funny:)


  Anonym says

  Ja som det står i starten, dette får meg til å tenke annerledes på monopol!. Kreative Briter og litt naive tyskere?


  Anonym says

  Morsomt!


Legg inn en kommentar