Kongefoto under gulvet
Fire glassplater med tre ulike motiver (to er samme bilde) som lå i en gammel, skitten Agfa-fotoboks, ble for en tid tilbake funnet under gulvet på loftet under oppussing av en leiegård i sentrum. Aftenposten har vist bildene til eksperter ved Norges Hjemmefrontmuseum og til historikere, men ingen er helt sikre på dateringen. Personene på bildene er derimot svært kjente.

Fra Storbritannia.

Et av bildene, som viser Kong Haakon ifølge med norske og britiske offiserer ved en jernbanevogn et sted i Storbritannia under 2. verdenskrig, er tidligere gjengitt i en bok, Eystein Fjærlis Den Norske Hær i Storbritannia 1940 – 45 fra 1982.

Et annet bilde av kongen sammen med kronprins Olav, begge i uniform, viser dem sammen med en norsk kaptein i stridsuniform, og er sannsynligvis fra samme periode. Det kan godt være tatt i Dumfries i Skottland, der den norske brigaden holdt til, mener krigsveteraner Aftenposten har vært i kontakt med.

Det tredje motivet viser daværende kronprins Olav i admiralsuniform sammen med andre marineoffiserer på dekket av et lite krigsfartøy, kanskje en såkalt motorlauncher.

Også dette bildet har hjemmefrontmuseet kopier av, men ingen av bildene har noen kildehenvisning.

Les hele artikkelen i Aftenposten her:

Bookmark and Share

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar