Stanislav Petrov: Mannen som reddet verden - ved å gjøre ingenting

Når alarmen gikk om at USA hadde avfyrt atom-raketter med kurs mot Sovjetunionen, kunne Stanislav Petrov varslet og satt i gang et massivt gjengjeldelsesangrep. Heldigvis gjorde han ikke det.

Har du noen gang hørt om Stanislav Evgrafovitj Petrov? Sannsynligvis ikke, men kanskje er det takket være han du er i live. Petrov, et tidligere medlem av det Sovjetiske millitæret gjorde egentlig ingenting, men det er også poenget.

Den 26. september 1983 var Petrov Oberstløytnant i Sovjets luftforsvar (de sovjetiske strategiske rakettstyrker), og ansvarshavende offiser på den militære kommando og kontrollposten Serpukhov-15, hvis oppgave besto i å observere et varslingssystem og alarmere de overordnede i tilfelle et amerikansk missilangrep.

Dette var under den kalde krigen og situasjonen mellom USA og Sovjetunion var meget anspent. NATO var i ferd med og utplassere raketter i Vest-Tyskland, og ca. 3 uker i forveien (1.september 1983) hadde Sovjetunionen skutt ned et Koreansk passasjerfly ved en feiltagelse. De trodde flyet var millitært og alle de 269 sivile passasjerene døde, inkludert en Amerikansk Kongressmann.
Ikke nok med det men NATO var også i gang med en stor og meget realistisk millitærøvelse som involverte hele Europa. Under øvelsen ble det simulert rakettangrep og mange i Sovjetunionen tok dette som et tegn på at øvelsen kun var et skalkeskjul for et ekte overraskelsesangrep, et atomvåpen-angrep. Sovjetunionen hadde derfor høynet sin beredskap, alarmert sine luftstyrker, og KGB sendte ut en beskjed til sine agenter om å forberede seg på en mulig atomkrig.

(I begynnelsen av 80-årene begynte Sovjetunionen implementeringen av et nytt varslingssystem for å avdekke eventuelle interkontinentale ballistiske rakettavfyringer fra USA. Det satellittbaserte systemet skulle oppfange rakettene kort tid etter de forlot siloene i USA. Den tidlige advarselen ville gi den sovjetiske ledelsen 10-12 minutter til å overveie hvordan de skulle reagere. I tråd med doktrinen om terrorbalanse, var den sovjetiske strategien å svare på amerikanske angrep med et overveldende kjernefysisk-gjengjeldelsesangrep.)

Noen uker etter flykatastrofen, den. 26 september, var en annen offiser sykemeldt, så Petrov måtte jobbe dobbelt: "Plutselig lyste skjermen foran meg rødt, en skingrende alarm begynte å hyle, så høyt at den kunne vekket en død mann fra sin grav", fortalte Petrov til BBC News. I følge varslingssystemet hadde USA avfyrt fem "Minuteman interkontinentale ballistiske raketter", som raskt nærmet seg Sovjets territorie. Sovjetunionen var under angrep.

Alt Petrov trengte å gjøre, var å trykke på den blinkende røde knappen foran seg, så ville Sovjet gjengjelde med sine raketter og dermed starte en Atom-krig.

"I 15 sekunder var vi i en sjokktilstand, hva skjer nå?" fortalte han til The Washington Post.

Selv om det var kaos i bunkeren, tok Petrov seg tid til å nøye analysere alle data og informasjon før han tok en beslutning. Han trakk den konklusjonen at det var lite sannsynlig at det var et ekte angrep,basert på at det var så få raketter. Han trodde at USA ville avfyrt mange fler ved et ekte angrep. Når han så studerte systemets bakke-baserte radarer kunne han ikke se noen innkommende raketter.

han kunne allikevel ikke være sikker, men som han forteller til Washington Post: "jeg hadde en rar magefølelse. Jeg ville ikke gjøre en feil, jeg tok en beslutning, og det var det."

Heldigvis for oss alle, valgte han og ikke trykke på knappen. Senere, viste deg at instinktet hans var helt riktig - systemet hadde en feil som utløste en falsk alarm, og amerikanerene hadde ikke skutt ut noen raketter. Takket være at Petrov holdt hodet kaldt ungikk man med knapp margin en atom-krig, og millioner av liv ble spart. Uheldigvis for Petrov ble han ikke akkurat behandlet som en helt av det Sovjetiske millitæret: Ydmyket over sine egne feil, samt sinte på Petrov fordi han ikke hadde fulgt millitære-retningslinjer, tvang de han til en tidlig pensjon med en lønn på 1300 kroner i måneden. Petrov fikk senere et nervøst sammenbrudd.

Hendelsen ble holdt hemmelig frem til utgivelsen av en bok i 1998. Boken ble skrevet av en av Petrovs offiser kollegaer, som var øyenvitne til motet han viste den skremmende natten. Etter at boken ble utgitt har Petrov blitt hyllet av bl.a. FN og fått utmerkelsen "World Citizen Award". Det har også vært snakk om at han burde få Nobels Fredspris. Selv er Petrov ydmyk til sin egen rolle i dramaet, som han sier i dokumentaren "The Red Button and the Man Who Saved the World", "Jeg var bare den rette personen til rett tid, det er alt".

Mulig han ikke gjorde noe - men noen ganger kan det å ikke gjøre noe være det vanskeligste valget å ta.



BBC News
The Washington Post
Stanislav Petrov på Wikipedia
Stanislav Petrov: The Man Who Saved the World by Doing Nothing

Bookmark and Share

2 kommentarer:

  1. Tore says

    Meget bra innlegg! Spennende historie en fredags ettermiddag!!


    Eifus says

    Spennende idd! Fortsett med flere gode historier. Flott kaffepauseunderholdning :)


Legg inn en kommentar