Hemmelige flyfoto tatt av allierte piloter under Andre Verdenskrig


Bilder som frem til i nå har blitt holdt hemmelig ble i dag offentliggjort (23. November 2009) . Bildene er tatt under hele krigen, og inneholder foto fra bl.a. D-Dagen, bomberaid, fangeleirer mm.
Totalt inneholder arkivet fra "TARA" (the Aerial Reconnaissance Archives) mer enn 10 millioner bilder fra RAF tatt helt frem til 1990. I første omgang er 4000 foto publisert på nett, og de er alle av høy kvalitet med mulighet for å zoome inn. Hele bildesamlingen kan du se på denne siden http://aerial.rcahms.gov.uk/

Fotografene var meget dyktige piloter som fløy ubevæpnede Spitfire`s, ofte malt i fargen rosa fordi fargen viste seg å kamuflere flyet bra i lave høyder, eller mørkeblå som fungerte best i store høyder. Veldig mange av disse pilotene ble skutt ned, men de som kom  seg tilbake i god behold hadde med seg verdifulle ressurser for den allierte krigføringen.
Eksperter analyserte bildene og brukte de for å planlegge millitære operasjoner som f.eks. D-Dagen.
Analytikerne var alt fra Oxbridge-akademikere, arkeologer, geografer osv. og de holdt til på et gods i Buckinghamshire underlagt RAF Medmenham - MI4's Allied Central Interpretation Unit. Selv om alle pilotene var menn var flesteparten av analytikerne kvinner. Winston Churchill's datter Sarah var en av dem. 

Hentet fra utfyllende artikkel i Dailymail 

Bookmark and Share

3 kommentarer:

 1. Ingar: says

  Takk for tipset - strålende stoff!


  Anonym says

  Takk for det og bare hyggelig - Har allerede brukt noen timer i det arkivet selv.


  Anonym says

  Bra tips! Fine bilder!


Legg inn en kommentar