Hva har en Romersk gud med en Norsk utedass å gjøre? (Ubrukelig viten).

Dette innlegget går vel rett inn under kategorien "Ubrukelig men allikevel morsomt å vite", men hvorfor er det egentlig utskjæring i døren på en utedo?.

Utedoen eller utedassen som mange kaller den har som regel en utskjæring i døra i form av en halvmåne, et hjerte eller en sjelden gang en stjerne eller et annet symbol som f.eks ruter, spar eller kløver. Men hvorfor brukes disse symbolene og hvor kommer tradisjonen fra?.

Utedoen har vel alle nordmenn en eller annen gang stiftet bekjentskap med. Den er fortsatt vanlig på hyttene rundt om kring og det er ikke mange år siden de siste utedoene forsvant fra bygårdene i Oslo (80 tallet). I den vestlige verden er utedo eller "do uten kloakk" relativt sjeldent nå til dags mens i andre deler av verden er det motsatt.

De følgende fakta og teorier er faktisk særdeles omstridt i "do-kretser" på nett, noe som i seg selv er relativt humoristisk. På den ene siden har man de som hardnakket påstår at de presenterer fakta mens andre avfeier det med Internett-myter osv. Jeg er faktisk ikke helt sikker selv men presenterer hva jeg har lest, så får den enkelte gjøre opp sin egen mening.

Teori: I gamle dager da de fleste ikke kunne lese eller skrive ville ikke ordene "mann" eller "Kvinne" på en dør hatt noen effekt. Derfor valgte man å bruke symboler i stedet. På den tiden var de vanlige og kjente symbolene for mann og kvinne henholdsvis sol for mann, og halvmåne for kvinne. Av en eller annen grunn er det halvmånen som "overlevde" og det er stort sett det symbolet man ser på utedo-dører nå til dags. Dette gjelder ikke Norge hvor hjertet er mest utbredt, men mer om det seinere.

Fakta: Sol og halvmåne representerer mann og kvinne. Dette kommer fra den maskuline solguden "Sol" i romersk mytologi, mest kjent som "Janus" og seinere kjent som Sol Invictus. Halvmånen er et gammelt symbol på "femininitet" og gudinnen "Luna" også kjent som "Jana".  Det er symboler i de fleste utedo-dører, og i vestlige land bortsett fra Nord-Europa er halvmånen det mest vanlige i bruk. Ta f.eks. et bildesøk på "outhouse" i google å se selv.

Når det gjelder "hjertet" som er det vanlige symbolet i Norge og Nord-Europa kommer dette fra Tyskland. Det er klart at det er fint med et hull i døren for å slippe lys og luft inn. Samt at symbolet rent praktisk skulle gjøre de besøkende oppmerksommme på hvilket hus dette var så de ikke havnet feil f.eks. i vedboden o.l. Men hvorfor akkurat hjertet er utbredt her nord har jeg ikke funnet noe godt svar på, kanskje en som leser dette kan svare på det?.

Mindre vanlige tegn er de tre gjenværende fra kortstokken: kløver, ruter og spar. Da de er så lite utbredt tror undertegnede disse er et resultat av kunstnerisk frihet eller et ønske om å skille seg ut fra naboen ;).

Bookmark and Share

1 kommentarer:

  1. Anonym says

    Dritbra;)


Legg inn en kommentar