BBC Dokumentar om slaget ved Somme

The Somme - From Defeat To Victory: Dokumentar i 7 deler.

Slaget ved Somme var et britisk-fransk forsøk på å bryte igjennom de tyske frontlinjene langs en 40 km lang front nord og sør for elven Somme i Nord-Frankrike. Målet var å lette presset på Russland,og avlaste de franske styrkene ved Verdun, men slaget utviklet seg snart til å bli enda mer blodig enn dette.

Nesten en million mennesker omkom totalt. Det er anslått at 432 000 britiske soldater og 230 000 tyske soldater falt under slaget. juli 1916, omkom 20 000 engelskmenn og ytterligere 37 000 ble såret, det største enkelttapet i den britiske hæren noensinne. Dette gjorde et dypt inntrykk i den kollektive britiske bevissthet i lang tid etter slaget. På hjemmefronten fikk befolkningen for første gang se krigens grusomheter i propagandafilmen Battle of the Somme som inneholdt filmmateriale fra den første dagen.

Slaget varte fra 1. juli 1916 til november 1916. Før første dagen avfyrte de allierte 1,5 millioner artillerigranater mot de tyske stillingene.

Dette slaget var hvor stridsvognen debuterte. Ideen var at den skulle bare kjøre over alle skyttergravene og på den måten ende krigen, men det viste seg å bli verre enn det. (Kilde Wikipedia)

Bookmark and Share

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar