Gjennoppdagelse av gammel Romersk akvedukt

Aqua Traiana (senere kjent som Aqua Paola) bygd av Keiser Trajan for ca. 1900 år siden har blitt gjenfunnet av to britiske dokumentarfilmskapere.

Restene av akvedukten som leverte ferskvann til Roma ble funnet bak en skjult dør i et ødelagt kapell i den italienske byen Manziana.

Bak døren og i forbindelse med akvedukten fant de et underjordisk kammer, et 410 fot langt galleri, som igjen førte til begynnelsen av akvedukten og en stor sal. Salen som tidligere hadde vært dedikert til Nymfer ble omgjort til et kristent kapell i 392 e.Kr.

Aqua Traiana var en av Romas 11 akvedukter og startet ved sjøen Bracciano noen mil utenfor byen. Etter å ha samlet vann fra andre kilder på sin vei til hovedstaden endte den på høydedraget Janiculum i bydelen Trastevere.

Filmskaperne Edward O'Neill og hans far Michael forsøkte egentlig å finne en annen av Romas akvedukter, den lenge forsvunne akvedukten Aqua Alsietina. Da foreslo noen lokale innbyggere at de burde undersøke kapellet som igjen førte til oppdagelsen.

De britiske filmskaperne er ikke de første som har forvekslet de to akveduktene. Når Pave Paul V pusset opp og reparerte Acqua Paola trodde man at det var Aqua Alsietina de hadde gjenopplivet. Det kan man se i dag på inskripsjonen på akvedukten hvor det står; "Pave Paul V restaurerte den eldgamle kanalen Aqua Alsietina" mens det faktisk var Aqua Traiana de hadde reparert. Forvekslingen kommer antakeligvis av at de lå veldig nærme hverandre.(Images courtesy of Michael and Edward O'Neill, MEON HDTV Productions)

Trailer fra oppdagelsen og dokumentarfilmen deres kan ses her: 

En annen film fra MEON HDTV Productions: "A walk in the Virgo 2008".Magnus Næsbu Fjærli

Bookmark and Share

7 kommentarer:

 1. Anonym says

  Spennende!. Fantastisk hvor dyktige Romerne var til å bygge når man ser hvilken stand disse byggverkene fortsatt er i. Flott artikkel!

  Tore


  Ingar: says

  Tiltredes!
  Flott artikkel - imponerende emne!
  Fortsett å finne frem slike godbiter til oss!


  Anonym says

  KJEMPE! leste også av den engelske artikkelen at det ligger en grisefarm over salen... historien glemmer fort npr man tenker på hvor viktig både akvedukten og kirken må ha vært. Lå vel en gård over Herculaneum også!?


  Magnus says

  Takk for hyggelige tilbakemeldinger. Vet ikke om det lå en gård over Herculaneum men mener bestemet at den ble gjenoppdaget av noen arbeidere som drev brønngraving.


  Anonym says

  Spennende.


  Anonym says

  Dette var en fin artikkel.


  Anonym says

  Enig med førstemann, utrolig at byggene til de gamle romerne fortsatt er i så god stand.


Legg inn en kommentar