Halshugde kropper - Var de Vikinger?

"Det ser ut som levningene etter en massakre - de halshugde, nakne kroppene etter minst 51 unge menn ble funnet i en grav med hodene stablet på toppen."

Massegraven ble funnet i forbindelse med anleggelsen av en ny vei mellom Dorchester og Weymouth i England. Da arbeiderne skullegrave og utjevne sidene på veien dukket det opp bein og hodeskaller, og Arkeologer ble tilkalt.

Tidlig i Juni var arkeologene ferdig med utgravningene og funnet regnes som sjeldent. Totalt ble det funnet 51 hodeskaller sammenmed skjelettene de en gang var festet til. Alle er unge menn, og alle har fått hodene hugd av med sverd. Spørsmålet er, hvem var de?

Oxford arkeologen David Score som er prosjektleder for utgravningen sier de har mange teorier om hvem de var og hvordan kroppene havnet der. Karbondatering viser at de levde mellom år 890 og 1030, en tidsperiode hvor det var mange konflikter mellom de lokale Sakserne og invaderende Vikinger.

De kan ha vært invaderende Vikinger fra Skandinavia eller etterkommere etter vikinger som hadde slått seg ned i området i nordøst England, Danelagen.
De kan også ha vært rivaliserende Saksere eller Saksere drept av Vikinger. En ting som er sikkert er at de alle var kraftige og sterke unge menn. De fleste var i begynnelsen av 20 årene, og en håndfull av dem i 30 årene.


Score mener mennene ble avkledd før de ble drept, eller før de ble begravet, for det er ingen spor etter klær, smykker eller
lignende. Osteologen Ceri boston som har undersøkt skjelettene vet ikke om dette var fordi klær var verdifulle eller et ledd i et ydmykelses rituale. De tror også de mangler en eller to hodeskaller, kanskje har disse vært ledere eller høvdinger som har blitt satt på staker, eller tatt med som souvenirer. Skjelettene har ingen synlige krigsskader noe som indikerer at samtlige har blitt henrettet på samme tidspunkt.

Selve henrettelsen har vært ganske "grisete", da alle har kuttskader rundt haken og i hodet, og ikke blitt halshugget med ett rent hugg. Enten har bødlene vært amatører eller så har mennene kjempet kraftig i mot. En av mennene har fått hånden kuttet av, sannsynligvis fordi han har tatt tak i sverdet i et forsøk på å verge seg.Man vet at de alle led en brutal død, men neste steg er å finne ut av hvor de kom fra. Det kommer nå til å bli utført forskjellige analyser for å avgjøre hvor de vokste opp. Kom de over sjøen fra Skandinavia, var de fra nord i England eller er det lokale menn fra Dorset. Håpet er at de kan finne svaret på hvem de var og hvorfor de ble drept og begravet.

Bookmark and Share

3 kommentarer:

 1. Anonym says

  Spennende, personlig tviler jeg på at det er Vikinger det er snakk om!. Hvilke vikinger med respekt for seg selv overgir seg for så å bli henrettet? For dem var det jo rett til Valhall hvis de døde i strid! :)

  MNF


  iHistorie says

  Godt poeng og tanken slo meg også!. Som Nordmenn får vi vel tro på teorien om at det er Saksere som har blitt henrettet av våre forfedre og ikke motsatt ;).


  Tore says

  De var Vikinger i følge denne artikkelen på CNN, tok dem et halv åt og finne ut av det gitt: http://www.cnn.com/2010/TECH/science/03/12/viking.olympics/index.html


Legg inn en kommentar